Skip links
SKU: DT-1497 Categories: , ,

Description

Dialekttempen kom til verden i 1999 og har siden vokst til 250 ferdige plasser.
Det jobbes med og ferdiggjøre nye plasser hele tiden,
så har ikke din by eller bygd sin egen temp, så hører vi gjerne fra deg.
Dialekttempen er den perfekte gaven til den som har alt,
passer utmerket til hjemmet og på fritidsboligen.
Høyde: 33cm
bredde: 9cm
Kommer i gave-eske m/skruer for montering.
Hyggelig info:
Toten er et landskap i Oppland fylke, Norge, som består av kommunene Østre og Vestre Toten, med henholdsvis 14 465 og 12 723 innbyggere. Kommunene har areal på 561 og 249 km², til sammen 810 km². Administrasjonssenteret i Vestre Toten er Raufoss, og i Østre Toten Lena.
Navnets opphav er satt i sammenheng med det norrøne Þótn som angivelig betyr «noe man liker».
Toten var del av et lite kongerike i tidlig Vikingtiden og Halvdan Kvitbein var den mest kjente kongen som regjerte der.
Toten har tradisjonelt vært et av Norges største jordbruksområder, og industriparken på Raufoss er et av de største industrisentra i innlandet.
Dialekten på Toten tilhører opplandsmål (dialektene på Toten, Hadeland, i LandSolørOdal og Hedmarken), og avviker fra de offisielle skriftspråkene på mange punkter. Blant annet har Toten-dialekten bevartdativ som egen kasus opp til nyere tid, og samsvarsbøyning i adjektiv og perfektum partisipp, som finnes i nynorsk, men ikke bokmål, hvor dette ble oppgitt i 1907.
Et eksempel på Toten-dialekten eller «totning» som det kalles på lokalmunne:
«Totninger er navnet på innbyggera i dom to Totenkommuna Vestre Toten og Østre Toten. Generelt for totninger er at dom talar totning. Ellers er det sagt at det tæk tid å vara totning. Detti gjeld spesielt om ‘n itte er på Toten, men ett ænna stelle i væla.»

Additional information

Vekt 0,262 kg