Skip links

Jæren Garborgheimen

Logg inn som forhandler
SKU: DT-1520 Categories: , ,

Description

Dialekttempen kom til verden i 1999 og har siden vokst til 250 ferdige plasser.
Det jobbes med og ferdiggjøre nye plasser hele tiden,
så har ikke din by eller bygd sin egen temp, så hører vi gjerne fra deg.
Dialekttempen er den perfekte gaven til den som har alt,
passer utmerket til hjemmet og på fritidsboligen.
Høyde: 33cm
bredde: 9cm
Kommer i gave-eske m/skruer for montering.
Hyggelig info:
Garborgheimen er et jærhus i Time kommune. Den er kjent som et kunstnerhjem ettersom forfatteren Arne Garborg (1851–1924) ble født, vokste opp og bodde her inntil han flyttet hjemmefra som 16-åring. Stedet har vært museum siden 1951.
Huset ligger på gården Garborg i Time på Jæren, ca. 8 km fra Bryne og 5 km vest for Undheim. Huset ble bygget av Arne Garborgs foreldre Ane Oline og Eivind Aadneson Garborg i 1848, og var i familiens eie og bruk frem til 1869, da Eivind tok sitt eget liv. 3. februar 1939 ble Garborgheimen og Hå gamle prestegard fredet av Riksantikvaren. Etter initiativ fra garborgvennene Inge KrokannKnut Liestøl og Rolf Thesen, overtok Time kommune Garborgheimen 8. april 1940. Kjøpesummen på 3000 kroner kom fra Bondeungdomslaget (1000) og Kirke- og undervisningsdepartementet (2000). Fram til 1947 bodde det folk i huset. Ved hundreårsjubileet for forfatteren i 1951 ble det museum.
Huset er skildret i Garborgs selvbiografiske skrifter, særlig i romanen Fred, men også i Bondestudantar og Den bortkomne Faderen. Også i Haugtussa og i Knudaheibrev omtales huset og interiøret.
Huset er et godt bevart jærhus og har vært fredet som kulturminne fra 1939. Innredningen og møbler fra 1850-tallet gir et godt bilde av den kulturelle og sosiale bakgrunnen til dikteren. Noen få gjenstander er stedsautentiske, blant annet den blå kisten, en hylle og en lysestake, mens det meste er tidsautentisk.
Garborgheimen er tilgjengelig for publikum søndager fra påske til utgangen av september, hver dag i sommersesongen og ellers etter avtale.
I forbindelse med den planlagte etableringen av Nasjonalt Garborgsenter ble det i 2007–09 diskutert om senteret burde ligge i Bryne sentrum eller i tilknytning til eldre bygg med tilknytning til dikterens liv; Garborgheimen eller Knudaheio. Senteret ble til slutt lagt i sentrum av Bryne.
 

Additional information

Vekt 0,262 kg